20 octombrie, Chișinău. Agenția pentru Eficiență Energetică anunță publicarea cerințelor și specificațiilor tehnice minime pentru lucrări de eficiență energetică și promovarea surselor de energie regenerabilă, care a fost realizat cu suportul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

 

Documentul presupune elaborarea unor cerințe și specificații tehnice minime, pentru o serie de lucrări de eficiență energetică, precum, izolarea termică a anvelopei clădirii, schimbarea ferestrelor și ușilor exterioare, sisteme de iluminat interior și exterior, etc., precum și de valorificare a surselor de energie regenerabilă, printre care, instalarea sistemelor fotovoltaice, a centralelor pe biomasă, colectoarelor solare, etc.  La fel, pe baza cerințelor și specificațiilor tehnice au fost elaborate și câteva modele de caiet de sarcini, care au menirea de a contribui la îmbunătățirea calității proiectelor în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabile.

 

În acest context, AEE vine în suportul autorităților publice locale dar și companiilor private și recomandă preluarea cerințelor și specificațiilor tehnice minime pentru a le aplica în procesul de implementarea proiectelor și programelor de finanțare a măsurilor de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă. După reorganizarea AEE, prin transformarea în Instituția Publică Centrul Național pentru Energie Durabilă, aceste cerințe și specificații tehnice, vor fi aprobate ca obligatorii pentru proiectele finanțate din bani publici.

 

La fel, AEE invită persoanele fizice, care achiziționează materiale și echipamente pentru efectuarea lucrărilor de eficiență energetică să consulte lista cu cerințele și specificațiile elaborate de Agenție, pentru a reduce din riscurile legate de calitate și pentru a spori nivelul de performanță energetică.

 

Cerințele și specificațiile minime, cât și modelele de caiete de sarcini,  pot fi accesate și descărcate pe link-urile de mai jos:

 

Cerințele și specificațiile minime:

https://aee.gov.md/storage/documente%20interne/Specificatii%20tehnice%20min_EE_SER_final%20201023.pdf

 

Model Caiet de sarcini, Lucrări:

https://docs.google.com/document/d/1q_HFp2wrwsvlJUZOfLfm1cpL5QBFHNl1/edit?usp=share_link&ouid=110047764960404806318&rtpof=true&sd=true

 

Model Caiet de sarcini, Servicii de proiectare:

https://docs.google.com/document/d/1TJJXyyCgzVPqEN4OVh3ryLxZsJBE7O1e/edit?usp=share_link&ouid=110047764960404806318&rtpof=true&sd=true

 

Model Caiet de sarcini, Bunuri:

https://docs.google.com/document/d/18BpvaBqCzhFlFcpFhXdhbjSA82uI9cy5/edit?usp=share_link&ouid=110047764960404806318&rtpof=true&sd=true

 

Totodată, a fost promovat conceptul de achiziție publică durabilă, prin considerarea prevederilor Legii 139/2018 cu privire la eficiență energetică, care stipulează că autoritățile publice trebuie să achiziționeze numai bunuri care fac parte din cea mai înaltă clasă de eficiență energetică posibilă sau care corespund cerințelor de proiectare ecologică.

 

Elaborarea cerințelor și specificațiilor tehnice minime pentru lucrările de eficiență energetică și promovarea surselor de energie regenerabilă va avea un impact economic semnificativ, contribuind la reducerea costurilor operaționale pe termen lung și creând o piață mai sustenabilă pentru tehnologiile verzi. Acest demers sprijină, de asemenea, obiectivele de dezvoltare durabilă, având potențialul, inclusiv de a reduce emisiile de carbon.

 

Amintim că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de implementare a politicii de stat în eficiența energetică, performanța clădirilor și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Aceasta include atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor în aceste domenii, cu o abordare durabilă față de mediu și schimbările climatice.